Management van atriale fibrillatie

Must read voor verpleegkundigen met interesse in atriale fibrillatie

Atriale fibrillatie (AF) is sterk geassocieerd met onderliggende cardiovasculaire aandoeningen en evidence-based ondersteuning in het management van AF is noodzakelijk. Omwille van die reden werd in 2016 door de Europese Vereniging voor Cardiologie een richtlijn ontwikkeld waarin de meest recente evidentie en praktijkaanbevelingen in het kader van de zorg voor patiënten met AF werden beschreven.

Recentelijk verscheen een artikel over bovenstaande richtlijn dat specifiek focust op de rol van verpleegkundigen en paramedici. Kortom, in dit artikel kan je evidentie en klinische implicaties terugvinden die relevant zijn voor verpleegkundigen en paramedici die werken met patiënten met AF.

De richtlijn: Kirchhof P, Benussi S, Kotecha D, et al. 2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS. Eur Heart J 2016;37: 2893–2962.

Het artikel: Hendriks JM, Heidbuchel H. The management of atrial fibrillation: An integrated team approach – insights of the 2016 European Society of Cardiology guidelines for the management of atrial fibrillation for nurses and allied health professionals. Eur J Cardiovasc Nurs 2018:1474515118804480.

Post A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.